Care este lista completă de lucruri necesare pentru bebe?
Pregătirea pentru venirea pe lume a unui bebeluș poate să fie copleșitoare. Sunt atât de multe lucrușoare drăguțe și interesante dedicate lor, încât viitorii părinți pot să fie tentați să cheltuie o mică avere. Experiența primului copil m-a învățat că multe dintre aceste lucruri nu sunt atât de utile precum par, așa că m-am gândit să alcătuiesc o listă cu lucruri cu adevărat necesare și sursele de unde le-am procurat noi la prețuri acceptabile.
Lucruri pentru bebe
![](https://ml3bjajujhr6.i.optimole.com/w:1024/h:768/q:mauto/f:best/https://curajmami.ro/wp-content/uploads/2021/10/crib-ge2f8b63a5_1280.jpg)
- Pătuț – Saltea pătuț
- Pătuțul, salteaua și lenjeria le-am luat de pe Nichiduță. Au rezistat bine așa că plănuim să le folosim și pentru fetiță. Am luat acest model . Pătuțul are o laterală detașabilă și este reglabil pe înălțime pe 3 poziții. Noi l-am folosit lipit de patul matrimonial.
- Protecție impermeabilă saltea
- Am luat acest model și încă e impecabilă.
- Așternuturi și protecții laterale
- Tot de pe Nichiduță am luat acest model
- Sac de dormit bebe sau de înfășat
- Avem mai multe, pentru ca băiatul cel mare încă doarme în sac de dormit. Când era nou născut îl foloseam pe acesta. Ne-a fost de mare ajutor când aveam probleme cu reflexul moro. Găsiți mai multe informații despre problemele de somn și cum le-am depășit în acest articol.
- Carusel muzical pentru pătuț – opțional
- Am avut la primul copil acest model și l-am folosit mai mult pentru sunetele albe și pentru luminițe pe post de lampă de veghe. Nu am mai cumparat și de această dată.
Pentru cameră
- Termometru pentru cameră si higrometru
- A fost foarte util pentru că noi avem încălzire în pardoseală și aerul din casă e foarte uscat. L-am achiziționat pe cel de la Lidl. Apare periodic în ofertă.
![](https://ml3bjajujhr6.i.optimole.com/w:933/h:700/q:mauto/f:best/https://curajmami.ro/wp-content/uploads/2021/10/imagehigrometru-1.jpg)
- Umidificator cameră
- Avem acest model și încă îl folosim.
- Veioză sau lampă de veghe
- Noi am folosit caruselul muzical pe post de lumină de veghe.
- Monitor pentru bebe
- Am achiziționat monitorul din China de pe aliexpress pentru că nu am vrut să cheltuim prea mult cu el. Încă funcționează perfect.
- Masă de înfășat și cădiță
- Masa de înfășat și cădița au fost utilizate la maxim în acești doi ani. Avem acest model și suntem foarte mulțumiți. Există variante cu comodă pentru lucrurile copilului pentru cei care nu dispun de prea mult spațiu.
- Cântar – opțional – Am luat unul cu împrumut, dar l-am folosit doar de vreo două ori. Copilul este oricum măsurat și cântărit la vizitele medicale.
Pentru plimbare
- Scoică
- Pentru primul copil am avut o scoică Besafe izi sleep pe care am luat-o pentru că avea rezultate bune la testul ADAC și pentru că se potrivește căruciorului Stokke. Scoica, deși sigură, era foarte grea, așa că pentru al doilea copil am ales un Joie i-snug de doar 3,25 kg.
- Cel mai important sfat pentru achiziționarea scaunului auto și a scoicii este să mergeți să le vedeți și să le probați. În Cluj o puteți face la Nola sau la Teri. Ambele centre de testare vă recomandă doar echipamente testate, sigure și calitative.
- Cărucior
- Primul cărucior pe care l-am avut a fost un Stokke v4 pe care l-am luat second hand având un preț destul de piperat de nou. Am regretat alegerea pentru că, deși arată bine și materialele sunt de calitate, se pliază greu și ocupă mult spațiu. Practic dacă mergeam undeva și luam căruciorul, nu ne mai încăpea mare lucru în portbagaj.
- Acum avem un Joie Litetrax 4 super ușor și manevrabil, care se pliază cu o mână și se face foarte compact. Îl folosim pentru băiat și îl vom utiliza și pentru fetiță, pentru că deși e un cărucior sport, spătarul se lasă de tot și devine plat ca un landou.
- Scoica se poate atașa la cărucior folosind niște adaptori simpli, lucru util pentru momentele când bebe adoarme în mașină și nu vrem să îl trezim prin transferul în cărucior.
Sisteme de purtare
- Sistem de purtare
- Pentru primele 10 luni de viață noi am ales Marsupi, care e un produs ergonomic foarte apreciat și potrivit pentru bebelușii mici. E realizat de o familie din Cluj, așa că aveți ocazia să sprijiniți producătorii locali. Aici e un clip care vă arată cât e de ușor de utilizat.
- După venirea fetiței am testat și sistemul Ia-mă cu tine produs în Bistrița despre care am scris aici.
- Geantă cu lucruri pentru bebe
- Sunt multe variante pe piață, important e să fie încăpătoare și practică. La primul copil am avut geanta originală care venea atașată la căruciorul Stokke. De această dată avem un ghiozdan care se poate atașa la orice fel de cărucior.
Hăinuțe
Cel mai important sfat legat de hăinuțe este să nu luați multe la început. Știu că sunt drăguțe și tentante dar majoritatea celor care vin în vizită la bebeluș, aduc hainuțe mici.
Am avut atât de multe seturi din primele mărimi, încât nu am apucat să îmbrac copilul cu toate înainte să rămână mici. Hăinuțe găsiți peste tot. Cel mai important e să fie din materiale naturale, cât mai prietenoase cu pielea bebelușului.
![](https://ml3bjajujhr6.i.optimole.com/w:1024/h:682/q:eco/f:best/https://curajmami.ro/wp-content/uploads/2021/10/booties-2047596_1280.jpg)
Listă scurtă de haine pentru bebe
- Body/salopete întregi cu botoșei cu închidere în față
- Am folosit multe de la H&M în stilul acesta cu închidere cu fermoar sau capse.
- Pantaloni cu botoșei
- Bluze – 2-3 bucăți cu închidere în față
- Combinezon gros de exterior – dacă bebe vine în sezonul rece
- Șosete bebeluși și botoșei
- Bavete și prosopele de bumbac – pentru perioada când regurgitează des
- Păturică
- Rochițe
- Dresuri
- Căciuli
- Prosop cu glugă – pentru băiță
Igiena bebelușului
![lucruri pentru bebe](https://ml3bjajujhr6.i.optimole.com/w:1024/h:682/q:eco/f:best/https://curajmami.ro/wp-content/uploads/2021/10/absorbent-g29b55bd4c_1280.jpg)
- Șampon și gel de duș
- Am folosit două șampoane pentru primul copil și ambele ne-au plăcut. Primul a fost Mustella în varianta foam folosit chiar după naștere. L-am găsit la cel mai bun preț pe Emag. Eu vă încurajez oricum să vă uitați și în alte locuri, întrucât prețurile variază.
- Al doilea produs utilizat, pe care îl folosim și în prezent e Gel spumant Bioderma ABCDerm pe care îl comandăm tot de pe Emag.
- Loțiune de corp sau ulei
- Am folosit loțiune de corp Mustela Hydra bebe de pe Emag.
- Scutece
- Am folosit scutece Huggies elite soft pentru băiat și vom face la fel și în cazul fetiței. Am încercat și alte tipuri, dar am revenit mereu la Huggies. Prețul cel mai bun îl găsim de obicei pe Emag și avem transport gratuit cu cont genius, așa ca ne este foarte la îndemână. Luăm mai multe când sunt promoții și dacă se întâmplă să trecem la o altă mărime, returnăm pachetele nedesfăcute.
- Servețele umede
- Am luat un singur bax de șervețele umede Huggies și încă mai avem din ele. La sfatul celor din spital, l-am spălat la fund pe bebe de fiecare dată, așa că șervețelele le-am folosit doar în caz de nevoie, când eram la drum lung și nu aveam acces la o chiuvetă.
- Aleze
- Ne sunt foarte utile pe masa de schimbat. Luăm de obicei alezele din Auchan.
Dispozitive medicale
- Crema pentru funduleț
- Folosim Bepanthen, foarte rar, întrucât fiind spălat de fiecare dată nu s-a prea întâmplat să se irite.
- Unghiera mică sau forfecuță
- Bețisoare pentru urechi cu opritor
- Batista bebelușului
- Avem acest model care se conectează la aspirator. E extrem de important să eliminăm secrețiile nazale atunci când ele sunt abundente. Am învățat asta după ce în urma unei viroze am ajuns la urgențe la ORL cu o otită medie purulentă din cauza secrețiilor nazale care nu au fost eliminate corespunzător.
- Am folosit puțin la început acest dispozitiv, dar îl utilizăm mult acum că băiatul a intrat în colectivitate și are viroze destul de des.
- Termometru pentru copii (cu varf flexibil)
- Am încercat și cel cu infraroșu, dar diferețele la măsurători ni s-au părut prea mari. Avem un termometru Laica.
- Comprese sterile și spirt sanitar pentru îngrijirea buricului
- Le-am cumpărat de la farmacie și le-am utilizat în primele 8 zile de viață, până la căderea buricului.
Lucruri pentru mama
- Sutien alăptare
- Am mai multe modele, dar cele mai comode sunt cele de bumbac de la H&M
- Centură postnatală
- Am purtat doar chilot modelator de la H&M
- Pompă de sân (electrică sau manuală)
- Am avut 3 modele diferite. Pompa manuală de la Avent nu m-a ajutat prea mult, fiind obositor de pompat cu mâna. Dintre cele 2 modele electrice pe care le-am deținut, am fost foarte mulțumita de pompa de sân de la Kidscare pe care am luat-o de pe Nichiduță.
- Recipiente sau pungi pentru stocarea laptelui matern
- Am avut recipiente cu filet de la Phillips Avent
- Tampoane sân
- Am folosit mai multe variante, luate de obicei din Auchan, dar cele de la Lasinosh mi s-a părut că stau cel mai bine fixate.
- Ceai și alte produse pentru stimularea lactației
- Ceaiul de la Fares pentru stimularea lactației m-a ajutat la începutul alăptării.
- Creme pe bază de lanolină pentru răni pe sân
- Am folosit-o pe cea de la Lasinosh
Alimentația bebelușului
Am încercat să alăptez exclusiv de la început, dar am avut un start destul de greu, așa că în primele două luni i-am dat băiatului și supliment de lapte praf. Am mers pe Hipp organic, laptele recomandat din maternitate.
![](https://ml3bjajujhr6.i.optimole.com/w:683/h:1024/q:eco/f:best/https://curajmami.ro/wp-content/uploads/2021/10/kid-g784cad806_1920.jpg)
- Biberoane
- Am folosit Phillips Avent. Le găsiți la prețuri bune pe Emag sau în Auchan. Am mai testat cu succes și biberoanele de la NUK. Important e să încercați și să vedeți ce acceptă bebelușul.
- Biberoanele ne-au fost de folos și după ce am trecut pe alăptarea exclusivă. Făceam rezerve de lăptic și le lăsam bunicilor ca să reușim să mai evadăm câteva ore fără copil.
- Suzete
- Am utilizat suzete fosforescente de la NUK
- Sterilizator
- Avem unul simplu de folosit în cuptorul cu microunde tot de la Phillips Avent.
- Perna pentru alăptat
- Am folosit perna de gravide și în acest scop. Am primit acest model în dar de la nași. Pentru mine a fost foarte utilă.
Ce nu am avut pentru bebe
- Suport somn sau pernă anti plagiocefalie
- Probabil că pot să fie utile, dar noi am fost sfătuiți din spital să folosim doar un prosop rulat pe care să îl sprijinim ca să stea pe spate dar ușor într-o parte și să alternăm mereu partea pe care punem prosopul.
- Leagăn sau șezlong
- Nu am avut la primul copil, dar ne gândim să luăm pentru al doilea în speranța că ne va ajuta în momentele în care cel mare are nevoie de noi.
- Coș pentru scutece
- Am avut un coș normal și luam pungi mici de gunoi și aruncam fiecare scutec într-un săculeț individual pe care îl înnodam. Nu am avut niciodată mirosuri neplăcute în casă.
- Termometru de baie
- Am verificat tot timpul temperatura cu mâna și a fost suficient.
- Produse de curățenie speciale
- Am spălat hainele la 60 de grade și nu am folosit balsam, dar nu am schimbat detergentul.
- Pentru curățarea suprafețelor și a podelelor am achiziționat un aparat Karcher cu aburi. Aburul dezinfectează și curăță, așa că nu e nevoie de alte produse chimice. Folosim aparatul și pentru igienizarea si curățarea geamurilor. Accesoriul de geamuri se cumpără separat.
Începeți să achiziționați cele necesare devreme
Lista este destul de lungă, așa că sfatul meu este să începeți să achiziționați cele necesare din timp. Dacă e ceva ce am uitat să adaug, vă rog să lăsați un comentariu la articol. Spor la cumpărături!
Alte povești despre viața cu un bebeluș găsești aici.