Idei, trucuri și secrete, Viața cu un bebeluș

Probleme cu somnul bebelușului – 0-6 luni


Am menționat în mai multe articole că am avut mari bătăi de cap cu somnul bebelușului nostru. Inițial am așteptat să treacă timpul și să își regleze singur somnul, dar după câteva luni am ajuns la concluzia că asta nu se poate întâmpla fără ajutor. Am citit mult, m-am documentat și am încercat mai multe variante până să găsim ceva care să funcționeze.

Nu sunt și nu vreau să par a fi vreun consultant în somnul copiilor. Vreau doar să împartașesc experiența noastră, ce a mers în cazul lui Edi și unde am dat greș. Vreau de asemenea să încurajez părinții să caute soluții potrivite pentru familiile lor și să nu lase epuizarea să devină un stil de viață.
Am decis să nu pun toată informația într-un singur articol, întrucât problemele cu somnul bebelușului au cauze specifice fiecarei perioade din viața lui.

Contextul

Primul factor important este contextul. Băiatul nostru este născut natural, la termen, alăptat din prima zi și doarme cu noi în cameră, în pătuțul lui care este lipit de patul nostru.


Dansul nostru nocturn a început în prima noapte după externare. Am încercat din primul moment de viață extrauterină a copilului să îl alăptez, dar colostrul venea foarte greu și într-o cantitate foarte mică. Am ajuns acasă după externare, cu dificultăți în alăptare și cu supliment de lapte praf. Asistentele de la neonatologie ne-au spus să nu ne stresăm întrucât bebelușul are stomăcelul foarte mic și îi este suficient un biberon cu 10-20ml de lapte ca supliment. Mi-am petrecut noaptea cu bebe la sân. De fiecare dată când îl puneam în pat, dormea maxim 15 minute apoi plângea de foame. După o noapte albă am decis să îi dăm supliment până când vedem că e sătul. Între timp eu m-am străduit cu pompa să îmi deblochez canalele galactofore. De asemenea am ținut bebelușul la sân foarte mult timp și după câteva săptămâni de suferințe și de dușuri fierbinți, masaj, pompat și alăptat, am reușit să scap fără mastită și să alăptez mai eficient. Începutul alăptării a fost pentru mine o perioadă mult mai dificilă decât mă așteptam.

Lucrurile s-au reglat treptat și copilul a început să lege 2-3 ore de somn în prima lună de viață. Apoi lucrurile s-au înrăutățit. Cele 2-3 ore au devenit 45 de minutelor. Lumea mă sfătuia să dorm deodată cu el. Nu am reușit niciodată. Somnurile lui de zi erau la fel de scurte. Nu reușea să lege ciclurile de somn, se trezea uneori după 20 de minute și adormea din nou destul de repede fiind foarte obosit. Simțeam ca suntem prinși într-un cerc vicios și nu reușeam să găsim o cale de scăpare. Familia mă asigura că după botez lucrurile aveau să se schimbe. Îmi amintesc atât de clar noaptea de după botez de parcă ar fi fost ieri. A fost una dintre cele mai grele nopți în care copilul fiind suprastimulat a plâns incontrolabil până dimineață.

Colici, oboseală și sisteme de purtare


Pe lângă oboseală aveam si problema colicilor. Prima rază de speranță a apărut după vizita la ortopedie de la 6 săptămâni. Medicul ne-a recomandat să îl punem în sistemul de purtare ergonomic. Noi am ales un Marsupi, realizat de o familie din Cluj. Marsupi a devenit cel mai bun prieten al nostru. Bebelușul dormea liniștit pe pieptul meu, în timp ce eu reușeam să gătesc, să fac câte ceva prin casă sau să mănânc. Marsupiul părea să aibă presărat mult praf de somn. Partea mai dificilă era așezarea copilului în patuț după ce adormea în sistem, dar în timp am devenit experți și la asta.

Somnul bebelușului și adormirea în sistemul de purtare


Programul de 90 de minute și somnul bebelușului

Continuam însă să avem probleme cu durata somnului. Una dintre primele cărți care ne-au ajutat în această privință a fost Programul de 90 de minute de somn pentru bebeluși. Urmati ciclul natural de odihna al copiilor de POLLY MOORE. Ea susține că bebelușii mici sunt pregătiți să adoarmă după fiecare ciclu BRAC de 90 de minute adică Basic Rest Activity Cycle.

Ca să înțelegem de ce funcționează bebelușii așa, trebuie întâi să întelegem ce înseamnă acest ciclu BRAC prin care trec și adulții și copiii deopotrivă.
Asociația Americană a Somnului ASA explică pe larg acest fenomen. În timpul somnului, trecem de obicei prin cinci faze: etapele 1, 2, 3, 4 și somnul REM (mișcare rapidă a ochilor). Aceste etape ale somnului progresează într-un ciclu de la stadiul 1 la somnul REM, apoi ciclul începe din nou cu stadiul 1. Copiii și adulții își petrec aproape 50% din timpul lor total de somn în stadiul 2 de somn, aproximativ 20% în somnul REM și restul de 30 la sută în celelalte etape. Bebelușii foarte mici, în schimb, își petrec aproximativ jumătate din timpul de somn în somn REM. Acest lucru îi ajută să se trezească ușor atunci când simt senzația de foame.


Medicul Polly Moore susține că dacă respectăm ciclul natural al somnului bebelușului și îi creem condițiile favorabile pentru odihnă, putem să îmbunătățim considerabil calitatea somnului pentru cel mic. Această metodă a funcționat pentru o vreme și în cazul băiatului meu.
Pe parcursul a 24 ore nou-nascutii vor avea 18-20 de cicluri de somn, fară a face diferența între noapte și zi. Dacă 3 sau 4 cicluri de somn urmează unul după altul, copiii vor dormi 3-4 ore legate.


Un alt sfat care s-a dovedit util în cazul nostru a fost legat de intervenția asupra factorilor din jur pentru a ajuta copilul să facă diferența între zi și noapte. Gina Ford recomandă ca somnurile din timpul zilei să aibă loc într-un cadru liniștit în care să pătrundă lumina zilei, în timp ce somnul de noapte trebuie să înceapă pe întuneric.


Un alt aspect important este legat de durata somnului pe timpul zilei și echilibrul între perioada de veghe și somn. Pe noi ne-au ajutat mult și informațiile de pe pagina de instagram mamacucamelii. Aici gasiți un tabel orientativ al normelor de somn pentru fiecare varsta și multe alte sfaturi pentru probleme specifice de somn.


Toate aspectele menționate până acum, ne-au ajutat să îmbunătățim calitatea somnului lui Edi, dar tot nu reușisem să ajungem acolo unde ne doream. În jurul vârstei 4 luni, adormea ușor dar continua să se trezească după perioade scurte. Am observat atunci că atunci când adormea în scoică somnul îi era mult mai liniștit deoarece nu putea să se miște atât de mult. Am început să mă documentez mai mult cu privire la reflexul Moro care la Edi era extrem de prezent.

Refexul Moro e un reflex primar care apare încă din primele săptămâni ale vieții intrauterine și se manifestă printr-o serie de mișcări bruște ale membrelor ca răspuns pentru stimulii exteriori. În mod normal dispare până pe la 4 luni, dar în cazul unor bebeluși persistă mai mult și are o intensitate mai mare.


Rezolvarea a fost simplă și foarte la îndemână. După luni în care nici nu am vrut să aud de înfășat, despre care aveam o idee preconcepută, am achizitionat un sistem de înfășat. În acest tip de sistem, doar mânuțele copilului sunt imobilizate în timp ce picioarele îi sunt libere. Înfășatul a funcționat miraculos, încă de la prima încercare. Pentru prima dată de când am venit din spital Edi a dormit doua ore legat la somnul de amiază. Din păcate am descoperit această soluție târziu. Înfășatul e sigur doar până în jurul vârstei de 6 luni, sau până când bebelușul reușește să se întoarcă pe burtă.
În mod ciudat, Edi a dormit cel mai bine în perioada temutei regresii a somnului de la 4 luni datorită păturicii de înfășat. M-a încurajat mult faptul că era foarte vesel când îl înfășam, semn că îi plăcea senzația asemănătoare celei din burtică. Perioada liniștită a durat până înspre 6 luni când a început să se rostogolească și am trecut de la paturica de înfășat la sacul de dormit.

Înfășatul, un ajutor pentru somnul bebelușului


Următorul articol va dezvălui provocările pe care le-am întâmpinat cu somnul între 6 luni și un an.


Surse electronice
https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/sa-intelegem-ciclurile-de-somnhttps://www.sleepassociation.org/about-sleep/what-is-sleep/
https://www.instagram.com/mamacucamelii/

Bibliografie
The 90-Minute Baby Sleep Program: Follow Your Child’s Natural Sleep Rhythms for Better Nights and Naps by Polly Moore
The Complete Sleep Guide For Contented Babies & Toddlers by Gina Ford

Alte povești despre viața cu un bebeluș găsești aici.

Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.