Ieri a fost o zi mai specială în care soțul meu și-a dorit să comandăm mâncare picantă. M-am bucurat mult la gândul că nu trebuie să gătesc! Glumesc, am gătit oricum ceva pentru copil. Întotdeauna când vreau să îi fac ceva rapid, gustos și sănătos, deschid dulapul cu minunății și scot quinoa. Vă prezint mai jos o rețetă simplă de quinoa baby friendly.
Ce este Quinoa?
Cultivată în munţii Anzi de peste 5000 de ani, Quinoa a fost numită “mama cerealelor” şi “aurul Incaşilor”. Practic, nu este o cereală ci o sămânţa, dar este folosită la fel ca toate cerealele integrale. Bogată în proteine, fier, magneziu şi fibre, quinoa este o mâncare foarte sănătoasă şi uşor de gătit. Este o garnitură foarte bună pentru majoritatea felurilor de mâncare.
Daca ne uitam la nutrientii din 100 de grame de quinoa, vom gasi:
- Carbohidrati – 64,2 grame
- Grasimi mononesaturate – 1,6 grame
- Grasimi polinesaturate – 3,3 grame
- Proteine – 14,1 grame
Desi au putine calorii, semintele de quinoa au un continut ridicat de vitamine si minerale. In 100 de grame de quinoa, gasim:
- Vitamina B1 (tiamina) – 0,36 mg
- Vitamina B2 (riboflavina) – 0,32 mg
- Vitamina B3 (niacina) – 1,52 mg
- Vitamina B6 – 0,49 mg
- Vitamina B9 (acid folic) – 0,184 mg
- Colina – 70 mg
- Vitamina E – 2,4 mg
- Calciu – 47 mg
- Fier – 4,6 mg
- Magneziu – 197 mg
- Mangan – 2 mg
- Fosfor – 457 mg
- Potasiu – 563 mg
- Sodiu – 5 mg
- Zinc – 3,1 mg
Ingrediente pentru mâncărică de quinoa baby friendly
- o bucată piept de pui dezosat (aproximativ 200 g)
- o ceașcă mică de quinoa albă
- două cești și jumătate de apă (măsurate cu aceiași ceașcă)
- doi căței de usturoi mici sau unul mai mare
- un morcov mic sau jumătate de morcov mare
- jumătate de păstârnac
- o ceapă verde
- 30 g de unt
- 20 g parmezan răzuit
Timp de pregătire: 5 minute
Timp de gătire: 25 minute
Instrucțiuni
Cojile de quinoa conțin saponină, un înveliș care protejează planta de dăunători. Saponia are un gust asemănător cu cel al săpunului, așa că primul pas înainte de a prepara quinoa este spălarea în mai multe ape.
După ce spăl quinoa în minim 3 ape, o las în apă și mă ocup de rădăcinoase și de carne. Toc ceapa și usturoiul pe care le călesc ușor în unt. Tai apoi pieptul de pui în cubulețe și il adaug în tigaie.
Răzălesc morcovul și păstârnacul și le adaug în tigaie. În timp ce amestec ușor pun și apa la fiert.
Când apa ajunge la temperatura de fierbere adaug quinoa.
După câteva minute de fierbere, quinoa absoarbe aproximativ jumătate din cantitatea de apă. Atunci adaug puiul și legumele și le las să fiarbă până când scade apa.
Înainte să opresc focul adaug și parmezanul răzuit pentru un plus de gust.
Mâncărica este gata să fie savurată de micul pofticios.
Alte idei, trucuri și secrete găsiți aici.
Mă găsești și pe Facebook și Instagram.
Surse electronice
Cum se găteşte quinoa? Reţete cu quinoa