Pad thai de casă
Idei, trucuri și secrete

Ce m-au învățat mămicia și pandemia despre bucătărie

Diversitate Prioritizare Inventivitate


Scriu acest articol în timp ce trag cu ochiul la cuptorul care se preîncălzește așteptând să rumenească minunatele chifteluțe din amestec de vită și porc. Petrec mult timp în bucătărie și am învățat să îmi fac viața mai ușoară.

Spaghete și chifteluțe în sos de roșii

I-am spus soțului de dimineață că nu știu ce vom mânca azi pentru că tot ce mai avem în congelator e pește și parcă nu am poftă azi de el. După o privire mai amănunțită am găsit 500g de carne tocată de vită și porc și am decis rapid că e rost de niște spaghete și chifteluțe în sos roșu. Ca de obicei, am adaptat ceea ce mâncăm noi și pentru puiul de om.

Chiftele de vită și porc gata de introdus în cuptor


Înainte să avem copii, uneori găteam alteori comandam mâncare sau mai mâncam pe la părinți. De când avem un pofticios diversificat, gătesc în fiecare zi sau în cel mai bun caz o dată la două zile. Chiar și în momentele în care avem chef să comandăm ceva, tot trebuie să gătesc pentru Edi pentru că variantele de mâncare comandată baby friendly sunt aproape inexistente în Cluj.


Din cauza pandemiei și a lipsei de timp facem cumpărăturile generale o dată pe săptămână sau uneori o dată la două săptămâni. Așadar trebuie să gândim bine ce punem în coșul de cumpărături ca să reușim să mâncăm alimente gătite acasă care să ajungă o săptămână sau două.
Am învățat să aplic trei concepte simple care mă ajută de fiecare dată: diversitate, prioritizare și inventivitate. Să le luam pe rând.


Diversitate în coșul de cumpărături, inspirație în bucătărie


Cu ocazia fiecarei vizite la magazin avem grijă să punem în coș cât mai multe legume, care se pot pregăti pe rând și carne de pui, curcan sau rață, ceva de vită, porc și pește. Pandemia ne-a învățat să folosim congelatorul la potențial maxim.

Legume pentru ciobă - de ajutor în bucătărie
Legume pentru ciobă – de ajutor în bucătărie

Pe lângă carne, hribi congelați culeși de noi în timpul drumețiilor pe care le facem vara și toamna, în congelatorul nostru mai găsești și rădăcinoase tăiate cubulețe și pregătite să devină oricând ciorbă.

Hribi, gălbiori și ghebe
Hribi, gălbiori și ghebe gata de congelat


Pe lângă legume, fructe și carne, ouă și brânză am grijă ca în cămară să am mereu orez negru, quinoa, paste, făină de grâu și de mălai și nenumărate borcane și sticle cu minunății din gradina părinților.


Prioritizarea alimentelor ce urmează să fie gătite


La fel de important ca existența ingredientelor variate e ordinea în care ele sunt gătite. Întotdeauna folosesc legumele cele mai perisabile în primele zile după ce am fost la cumpărături ca sa ma asigur că nu irosesc nimic. În funcție de ce am găsit în magazin, primele mese pot sa fie alcătuite din vinete împanate la cuptor, sau broccoli cu dovlecei gratinați, ambele variante însoțite de orez negru cu parmezan sau de quinoa. În caz că găsesc sparanghel proaspăt, de obicei îl gătesc în prima zi ca să beneficiem de toate proprietățile lui minunate. Îi alătur niște ciocănele de pui la cuptor și un sos gustos de hribi. Rețeta o găsiți aici.

Pui cu sparanghel și sos de hribi

După ce epuizez variantele cu legume proaspete, urmează o ciorbă pe care o consumăm la prânz în mai multe zile. Ca fel principal urmează carnea făcută la cuptor alături de garnituri. Uneori fac scăriță de porc marinată cu cartofi copți, sau somon la cuptor cu orez negru. Ca alternativă a somonului la mesele cu pește, ne place mult și șalăul. Sunt zile în care preferăm vita sau spaghetele cu sos bolognez. În zilele cu puțină inspirație merge de minune și câte o mămăliguță cu brânză și smântână.


Am învățat că inventivitatea e cheia


Diversificarea alimentației băiatului meu m-a învățat un lucru foarte important. Nu există alimente pe care copilul să le refuze categoric. Trebuie doar să găsești combinația potrivită. Am aplicat acest principiu și pentru mesele noastre. Încerc mereu să găsesc combinații gustoase din ingredientele pe care le am. În acest fel mă asigur că nu mâncăm mereu aceleași feluri de mâncare și că păstrăm lucrurile interesante.

ce am învățat
Quinoa cu pui, rețetă baby friendly

Unele încercări sunt mai reușite, altele mai puțin, dar cert e că le mai perfecționez în timp. Poza principală a articolului ilustrează o porție delicioasă de pad thai de casă, mâncare pe care am învățat să o gătesc după luna de miere petrecută în Thailanda.

Alte idei, trucuri și secrete găsești aici.

Mă găsești și pe Facebook și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.