Doi copii

Naștere naturală fără rupturi și tăieturi

E posibil să ai o naștere naturală fără rupturi și tăieturi în zilele noastre?


Răspunsul este da! Eu am reușit de două ori. A fost nevoie doar de puțin ajutor de la mama natură, muulte exerciții Kegel și doi îngeri păzitori.


Am ales să nasc la spitalul Regina Maria din Cluj și prima și a doua oară pentru că acolo asistă la nașteri doamna doctor Daniela Rotar. Aș fi mers oriunde puteam să beneficiez de ajutorul dânsei, indiferent dacă era la stat sau privat. Doamna doctor e un om atât de cald, e empatică și răbdătoare și am încredere infinită în dânsa. Consider că într-o lume ideală relația doctor-pacient ar trebui să fie mereu așa cum am avut-o noi.


Norocul a făcut să am parte de încă o doamnă la fel de minunată, Erika Popescu, moașa de la Regina Maria. La prima naștere am avut-o alături pe tot parcursul travaliului. A doua oară lucrurile au decurs puțin diferit.


Omul sfințește locul cu adevărat


Am pierdut dopul gelatinos în luna noiembrie, într-o dimineață de joi. Am tot așteptat să înceapă contracțiile. Eram atât de nerăbdătoare să scap de presiunea imensă pe care o simțeam încât am urcat și am coborât zeci de scări. Pe la ora două dimineața am început să am contracții dureroase, rare și încă neregulate. Le cunoșteam prea bine după prima naștere, așa că am știut ce urmează. Am băut o cafea, am verificat bagajul, actele și am făcut un duș. La ora patru eram deja internată.


M-a preluat o moașă, alta decât speram și m-a așezat în pat pentru monitorizare. Era o doamna amabilă, cu care însă nu simțeam că rezonez deloc. Mi-ar fi plăcut să stau mai mult în picioare, să mă mișc și să fac exerciții pe minge precum la prima naștere. Nu prea am reușit. A venit medicul anestezist și mi-am făcut anestezia peridurală. M-am relaxat apoi destul de mult. Fiind chiar ziua cu Black Friday, m-am uitat și după cadouri pentru Crăciun. Între timp a ajuns și doamna doctor și i-am spus ce mult îmi doresc să reușesc să nasc din nou și să rămân cu perineul intact. Dânsa m-a încurajat și mi-a spus că dacă am reușit prima dată, cu siguranță vom reuși și a doua oară.


La ora 7 a avut loc schimbul de tură. Moașa care mă preluase și-a luat rămas bun. Așteptam să văd cine avea să-mi fie alături și privind spre ușă fața mea s-a luminat și am simțit instant că totul va fi bine. Doamna Erika, moașa care m-a ajutat la prima naștere, a intrat pe ușă zâmbitoare și relaxată.


Ghidează-te după ritmul corpului tău


M-a salutat, a verificat monitorul și m-a ajutat să mă ridic. M-am plimbat puțin, am început să împing ușor și lucrurile au mers mult mai repede. Confortul psihic și suportul emoțional au contat enorm. Am ascultat cu atenție indicațiile moașei care m-a ghidat. Corpul meu s-a relaxat și după doar câteva împingeri mi-am văzut fetița pentru prima dată. Știam că are o circulară de cordon, dar am fost destul de liniștită pentru că știam că suntem pe mâini bune.


Înainte și în momentul expulziei corpul îți spune când trebuie să împingi, dar confirmarea din partea moașei te face să simți că faci ceea ce trebuie. Fiecare corp are ritmul lui și răbdarea personalului medical e esențială pentru o naștere reușită și fără traume.


La prima naștere am avut un travaliu lung de peste zece ore. A doua oară a durat aproximativ șase ore, dar nu am simțit vreo diferență în abordarea moașei și a doamnei doctor. Au fost la fel de pozitive, calde și răbdătoare în ambele cazuri.


Exercițiile Kegel chiar ajută

Exercițiile Kegel descoperite de dr. Arnold Kegel sunt exerciții pentru întărirea mușchilor pubococcigieni. Exercițiile constau în contractarea și relaxarea mușchilor care sunt parte a peretelui pelvian.
Sunt de mare ajutor înaintea nașterii naturale pentru creșterea elasticității perineului. De asemenea după nașterea naturală, ajută în procesul de recuperare.


Au și alte utilități precum prevenția incontinenței urinare și îmbunătățirea funcției sexuale. Se pot face la orice vârstă, atât de către femei cât și de către bărbați.


Meda Taloș, asistent medical generalist și instructor formator, explică beneficiile pe care le-a experimentat și modul în care face aceste exerciții într-un articol pe site-ul dânsei.


Foto: cynthia_groth from pixabay.com
Surse electronice: wikipedia

Alte povești cu și despre doi copii găsești aici.

Mă găsești și pe Facebook și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.