Am primit multe felicitări după ce am adăugat secțiunea video în care citeam împreună cu Edi, dar am fost și întrebată cum am reușit să îl facem să aibă răbdare la citit la teribila vârstă de doi ani.
Nu s-a întâmplat peste noapte. A fost un proces lung și frumos pe care îl detaliez mai jos, după videoclipul cu lectura integrală a cărții „Ajută-mă să zbor”.
Cărțile adaptate etapei de dezvoltare
Copilul nu a dezvoltat o pasiune pentru cărți peste noapte. A fost expus la ele, sub o formă sau alta începând cu vârsta de 4 luni când se juca cu acele cărticele textile cu pagini care foșnesc.
I-am descris de multe ori și ilustrațiile de pe cărticele și am inventat scurte povești. Când a mai crescut, am trecut la cărti cartonate cu zone senzoriale. Noi am avut de la Osborne.
Am inventat multe povești și pe baza imaginilor din aceste cărticele. Apoi au urmat cele cu sunete. Avem cu instrumente muzicale, cu sunetele făcute de animale și cu sunete de mașini. Cele din urmă au avut mare succes la micul nostru inginer.
Abia după vârsta de 18 luni, a început să asculte câte puțin din cărțile cu povești. Prima carte pe care am reușit să o citim împreună de la început până la sfârșit a fost Lama Lama dor de mama. Recomand cu drag cărțile din seria lama lama. Noi le citim cu drag și acum și ne-au ajutat în diferite etape prin care am trecut.
Personajele din cărți l-au ajutat pe fiul nostru să-și formeze multe asocieri sănătoase. Nu deranjează albinuțele pentru că pisica Muna a fost mușcată de nas. Renunță la scutec ca și Ratonul Murdărel și nu îi este teamă să înoate pentru că e curajos ca Alfie, ursulețul polar.
Dacă tu citești și copilul va avea răbdare la citit
Da, ai citit bine. Puterea exemplului e infinită și în acest caz. Un copil care își va vedea părinții citind, probabil o va face și el în viitor. Copiii imită comportamente și sunt foarte predispuși să adopte obiceiurile persoanelor de atașament.
Eu și soțul meu folosim Kindle. Ne place mult că putem lua cu noi în vacanțe o varietate mare de cărți, într-un format foarte compact. Cu toate acestea, am preferat mereu să citesc cărti tipărite de față cu băiatul. Nu vreau ca el să creadă că părinții se uită doar în ecrane. Mai jos e un stop cadru dintr-un video în care Edi „citește” din cartea mea.
Spor la lectură!
Alte povești cu și despre doi copii găsești aici.