Teribila vârstă de doi ani se manifestă în toată splendoarea ei. Lupta pentru independență se duce cât e ziua de lungă și serile nu sunt excepții. Copiii caută mii de pretexte ca să nu doarmă și când într-un final se liniștesc, adorm foarte greu.
La 2 ani și 7 luni băiatul nostru adoarme mai greu ca niciodată. Ritualul somnului este același de când era un bebeluș, dar fiecare lucru e mult mai dificil. Ducem lupte de convingere pentru spălatul pe dinți, schimbatul în pijama și apoi intratul în sacul de dormit. Când într-un final ajungem în pat începe să-și amintească ce a făcut toată ziua. Apoi cere apă. E atent la toate sunetele de afară și se rostogolește prin tot patul. Tot acest proces devine uneori frustrant. Sunt seri în care rămâne soțul meu cu el și altele în care rămân eu. Rar se întâmplă să adoarmă în mai puțin de o oră, deși la prânz adoarme în 20 de minute.
Ați încercat toate metodele și copiii tot nu adorm mai repede?
Așa am făcut și noi. Am încercat tot ce ne-a trecut prin cap. I-am ajustat programul, ne-am asigurat că perioada de veghe îl obosește suficient. Nu privește ecrane deloc în a doua parte a zilei. Cu toate acestea, pare că se luptă să nu adoarmă.
A avut o perioadă între aproape un an și doi ani când adormea singur. Îl pupam și ieșeam din cameră și el se culca liniștit. Apoi a intrat în colectivitate și nevoia lui de conectare a crescut exponențial. Am început să rămân cu el în fiecare seară știind că urmează să se nască surioara lui și timpul nostru împreună va deveni mai puțin. Am folosit serile pentru conectare și iubire și asta ne-a făcut bine și nouă și lui.
În timp, aceste seri frumoase împreună au devenit tot mai lungi. După renunțarea la scutec a descoperit că poate să plece din pat după ora de culcare dacă cere olița. Și face asta aproape de fiecare dată. Pe când avem impresia că e aproape adormit vine surpriza: mami, vreau la oliță. Uneori chiar face, dar sunt și cazuri în care ne păcălește.
Sleep training pentru copii mai mari – metoda camping out
Frustrarea noastră a crescut treptat și am început să vorbim despre sleep trainig. Am citit că o metodă potrivită pentru copiii mai mari este metoda scaunului sau camping out.
Metoda camping out este o strategie de sleep training graduală și blândă, folosită cu scopul de a ajuta copiii să devină independenți în privința somnului.
Metoda constă în așezarea părintelui pe un scaun lângă pătuțul copilului (care este pus la culcare treaz) și mutarea graduală a scaunului în fiecare seară, până când este scos din cameră și copilul învață să adoarmă fără prezența părintelui.
I-am explicat băiatului ce urmează și am început procesul știind că trebuie să ne înarmăm cu răbdare. A înțeles și a fost surprinzător de receptiv. Experimentul decurgea chiar bine, asta până când a întrebat cu o voce stinsă:
-Mami, știu că trebuie să stai în fund, dar pot să dorm pe picioarele tale? Ne putem ține de mână?
De ce ne grăbim să îi dezlipim de noi?
Am oftat și m-am întrebat de ce vrem să îi facem asta. Puiuțul acesta mic, de nici trei ani, își dorește exact ceea ce ne dorim și noi. Dragoste și conectare. Vrea să adoarmă în siguranța brațelor noastre. Vrea timp cu noi și face orice ca să îl obțină. L-am îmbrățișat și a adormit lângă mine, așa ca în fiecare noapte, după ce s-a foit, m-a mângâiat și mi-a povestit despre ziua lui.
Din 13 ore cât stă treaz, mai mult de jumătate le petrece la creșă, făcând ceea ce i se cere, în compania unor străini. Apoi vine acasă și e nevoit să împartă atenția cu surioara lui mai mică. Ora de la culcare este timpul lui cu noi și nu avem dreptul să îl privăm de acesta. E momentul lui singur cu unul dintre părinți și îl poate petrece exact așa cum simte.
Așa că vom sta lângă el seară de seară, atâta timp cât încă ne vrea. Îl vom îmbrățișa, îl vom asculta și vom avea răbdare cu el. Asta e datoria noastră de părinți. Are destul timp în viața asta pentru dezamăgiri.
Tot ce pot eu să fac e să mă asigur că nu îl dezamăgește chiar persoana pe care o strigă mama.
Mai multe gânduri de mămică găsești aici.
Mă găsești și pe Facebook și Instagram.
Imagine de emrah özaras de la Pixabay
Surse electronice: Metoda camping out