Azi vorbim despre subiecte tabu în alăptare. Am decis să facem un material informativ pe un subiect de mare interes pentru mămici. Răspunsurile vin de la Bianca Chețan, mămică, medic, consultant în alăptare și educator certificat Lamaze. Foarte multe dintre mamele din Cluj o cunosc și au doar cuvinte de laudă și de mulțumire după interacțiunile cu ea.
Curaj Mami: Bună, Bianca. Știu că ești implicată mereu în multe proiecte. Cu ce te ocupi în prezent?
Bianca Chețan: În prezent sunt educator prenatal certificat internațional Lamaze și de asemenea consultant alăptare IBCLC.
Îmi place foarte mult ceea ce fac. Dorința mea este ca toate viitoarele mame să se bucure cu adevărat de ceea ce înseamnă experienţa extraordinară a naşterii unei fiinţe umane. În acelaşi timp, îmi doresc ca ele să înțeleagă importanţa alăptării și să fie pregătite pentru toate etapele creșterii unui bebeluş.
În cadrul proiectului meu personal burtici fericite susțin cursuri pentru viitorii părinți (Lamaze , Alăptare și Puericultură).
De asemenea, sunt consultant alăptare în cadrul clinicii Novogyn .
Curaj Mami: Știm deja că sânii au o multitudine de forme, dar experții susțin că aproape orice mămică poate alăpta. Dar și mameloanele joacă un rol important. Te rog să ne explici ce sunt mameloane plate sau ombilicate. Se poate alăpta cu ele?
Bianca Chețan: Majoritatea mamelor au mameloane normale, adică se evidențiază şi sunt protractile. Acestea devin mai erectile şi mai exprimate când sunt stimulate.
Lungimea mameloanelor şi grosimea lor variază, bineînțeles, de la o mamă la alta. Mameloanele pot fi:
- Plate – sunt scurte, mai greu de prins şi se pot modifica puțin la stimulare.
- Pseudo-ombilicate – par adâncite, dar răspund foarte bine la tehnici de stimulare şi se evidențiază foarte bine.
- Ombilicate – sunt într-adevăr adâncite şi mai greu de prins de către bebeluș. Ele nu se evidențiază nici după stimulare sau se evidențiază foarte puțin. Bebelușul poate suge chiar dacă mama are mameloane ombilicate, cu condiția ca el să fie atașat şi poziționat corect la sân.
Pozițiile de alăptare indicate pentru mamele cu mameloane ombilicate sunt “leagăn-încrucișat “ sau “minge de fotbal“. Aceste poziții sunt exemplificate în fotografiile de mai jos.
Copilașul trebuie lipit cu bărbia şi cu pieptul de sânul mamei pentru a putea prinde cât mai mult din areolă. Este foarte important ca mama să își susțină sânul în timpul alăptării pentru a facilita suptul bebelușului.
Curaj Mami: Ne poți spune care sunt pașii pentru o atașare corectă la sân?
Bianca Chețan: Da, sigur.
Pași pentru O atașare corectă:
- Mama trebuie să aibă o poziție confortabilă. Ea nu se apleacă deasupra bebelușului, ci el se aduce la sân.
- Bebele trebuie să aibă corpul drept. Capul îi va fi puțin dat pe spate, iar umerii și şoldul vor fi aliniați. Copilul este lipit de corpul mamei fără spațiu între ei.
- Mama susține sânul din care alăptează cu aceeași mână (sân stâng , mâna stânga) în forma literei C
degete sub sân , degetul mare deasupra, la distanță de areolă. - Mama susține capul bebelușului cu obrazul în palma sa și degetul mare la ceafa acestuia.
- Pieptul și bărbia copilului sunt lipite de sânul mamei. Mamelonul se poziționează deasupra buzei superioare a bebelușului.
- Mama așteaptă ca bebelușul să deschidă gura, menținându-l cu bărbia și pieptul pe sân.
- Copilul va fi ajutat să prindă sânul printr-o mișcare de împingere spre sân din spate.
Această mișcare este importantă pentru a ajuta bebelșul să prindă cât mai mult din areolă. - Gurița bebelușului trebuie să fie larg deschisă și buza de jos răsfrântă. Unghiul de deschidere al guriței să fie de minim 140 grade.
- Suptul trebuie să fie confortabil și nedureros. Trebuie să se audă cum înghite bebelușul, sau pauze în respiraţie.
- Nu trebuie să se audă zgomote de supt (țocăit). Obrazul copilului nu trebuie să aibă aspect înfundat în timpul suptului.
Curaj Mami: Cum se împacă alăptarea, efortul fizic susținut și dieta? Pot mamele care alăptează să alerge sau să meargă la sală fără să afecteze producția de lapte?
Bianca Chețan: Mamele care alăptează pot să își reia activitatea fizică, bineînțeles. Sportul nu afectează lactaţia.
Dietele foarte drastice nu sunt recomandate. Mamele care alăptează trebuie să aibă o alimentație sănătoasă, fără restricții alimentare . Nu este recomandat să piardă mai mult de 500 g pe săptămâna (în primele săptămâni după naștere). Alimentația echilibrată ajută la menținerea stării de sănătate a mamei și la revenirea în formă.
Curaj Mami: Multe femei își doresc să își îmbunătățească aspectul fizic prin implanturi mamare. Poate o femeie care are implanturi să alăpteze? Influiențează acestea în vreun fel alăptarea?
Bianca Chețan: Implanturile mamare submusculare nu afectează deloc lactaţia și alăptarea.
Mamele cu implanturi mamare pot alăpta la fel ca oricare altă mamă.
Curaj Mami: Apropo de intervenții chirurgicale, cum e alăptarea după cezariană? Este mai dificilă decât după nașterea naturală?
Bianca Chețan: Alăptarea este foarte important să fie inițiată cât mai repede după naștere, ideal este în prima oră numită și “ora magică“.
Dacă acest lucru nu este posibil, în special la mamele care nasc prin operație cezariană, este foarte important ca alăptarea să fie inițiata cât de repede.
După naștere și eliminarea placentei, se dezinhibă prolactina, hormonul care produce lapte.
În timpul sarcinii prolactina este inhibată de progesteron, care este secretat de placentă.
Suptul Bebelușului stimulează eliberarea și creșterea nivelului prolactinei. Este foarte important ca bebelușul să sugă frecvent, corect și mai ales “ la cerere “ în primele zile. Aceste lucruri stimulează prolactina şi producerea laptelui .
Ce este Colostrul?
Glanda mamară se dezvoltă complet în timpul sarcinii şi aceasta începe să producă primul lapte, numit colostru, încă din săptămânile 16-18. Colostrul se secretă în timpul sarcinii şi în primele 2-5 zile după naștere. Este un lapte mai cremos și vâscos. Este în cantitate mică în primele zile (30-50 ml) şi nu este foarte bogat în grăsimi.
Deși acest lapte este puțin în primele zile, să nu uităm că şi stomăcelul bebelușului este foarte mic. Dacă acesta suge corect atașat şi la cerere, acest lapte este suficient pentru el.
Inițierea alăptării după cezariană
Din păcate la mamele care nasc prin operație cezariană, inițierea alăptării este în general întârziată. Mama petrece primele ore după naștere pe secția ATI, iar bebelușul este pus la sân după 10-12 ore. În acest timp micuțul este alimentat cu lapte praf şi despărțit de mamă.
Din cauza despărțirii mamei de bebeluș şi întârzierii alăptării, pot apărea unele probleme în primele zile. Copilul nu se satură cu colostrul mamei, poate apărea angorjarea sânului datorită atașării incorecte la sân.
Este foarte important ca mama care naște prin operație cezariană să fie ajutată să atașeze corect bebelușul la sân. Ede asemenea important să se evite suplimentarea cu lapte praf.
Recomand mamelor să aibă răbdare în primele zile. Bebelușii sug mai slab, fac mai multe pauze în timpul suptului și mai adorm de la fluxul mic al laptelui. Timpul de supt este lung. Poate dura între 40 și 60 de minute. Bebelușii sug des în primele zile, de 10-12 ori în 24 de ore, poate chiar de mai multe ori.
După 3-4 zile de la naștere colostrul se transformă în lapte de tranziție. Volumul laptelui din sân creşte, sânii devin mai plini, mai grei și mai tensionați. Majoritatea mamelor simt această “ venire a laptelui “ la 2-5 zile de la naștere.
Deci şi mamele care nasc prin cezariană pot alăpta fără probleme, este important să primească ajutor să atașeze corect bebelușul la sân.
Curaj mami: Mulțumesc mult pentru că ți-ai rupt puțin din timpul tău prețios pentru această discuție. Cum pot să te găsească mămicile care au nevoie de ajutor sau consiliere?
Bianca Chețan: Consultațiile în alăptare si lactaţie le susțin în cadrul noului centrul medical Novogyn sau la domiciliul mamelor. Mamele mă pot contacta pe pagina Burtici Fericite.
Alte povești despre viața cu un bebeluș găsești aici.