nu mai vrea o surioară
Doi copii

Copilul meu nu mai vrea să aibă o surioară

Băiețelul meu mi-a spus aseară că nu mai vrea să aibă o surioară. A fost o frază neașteptată pe care a spus-o în mașină în timp ce veneam de la bunici.

Continuarea a fost și mai greu de digerat. A spus că atunci când vom ajunge acasă vrea să o împingă și să cadă jos pentru că el se bucură atunci când ea plânge.

E greu să auzi așa ceva. Primul meu implus a fost să îi spun că nu e bine să spunem așa ceva, dar m-am oprit. Mi-am cântărit bine cuvintele și i-am spus ceva ce și mie mi-ar plăcea să aud dacă aș fi în locul lui.

nu mai vrea o surioară

Ce îi spunem copilului care nu mai vrea să fie fratele cuiva?

Am început cu validarea emoției lui.

– Iubitule, știu că e foarte greu uneori să ai o surioară. Știu că e greu să împarți atenția părinților și a bunicilor cu ea. Înțeleg că îți e greu să împarți și jucăriile….

– DA! Vreau să sunăm la doctor să vină și să o ducă înapoi! A răbufnit el, încurajat de cuvintele mele.

– Știu, puiule! Dar asta nu e posibil. Sari e fetița noastră și o iubim la fel de mult ca pe tine. Mă întristează că simți așa, dar e bine că mi-ai spus. Întotdeauna e mai bine să spunem când ne supără ceva. Înțeleg că simți nevoia să o împingi, dar te rog să nu o faci.

– Bine. Nu o împing.

– Vei vedea că o să fie mai ușor când crește mai mare. Vei avea cu cine să te joci! Uite, deja fugiți unul după celălalt acasă și dacă mai crește vă puteți juca în mai multe feluri împreună. Eu nu am frațiori și când eram mică, nu aveam cu cine să mă joc.

– Dar tati il are pe unchiu Didi!

– Așa e! Și ei se jucau mult împreună. Și acum se sună unul pe celălalt.

– Și tu pe cine suni, mami?

– Eu îmi sun doar prietenii.

După ce am ajuns acasă m-am bucurat să văd că a îmbrățișat-o. Faptul că a reușit să-și exteriorizeze frustrarea l-a ajutat mult. S-a eliberat de tensiunea acumulată probabil la bunici, unde a simțit că Sara a primit mai multă atenție.

Care e secretul pentru o relație bună între frați?

Relația dintre frați e o luptă continuă. Unele zile sunt mai bune și altele mai puțin bune. Uneori am impresia că vor avea o relație minunată, alteori mă rog doar ca Sara să treacă prin copilărie întreagă.Știu că o iubește. Am scris despre un moment minunat în care am văzut asta în acest articol.

Secretul este, ca în orice altă privință atunci când ai copii, să ai răbdare. Multă, multă, răbdare. Relația dintre frați se clădește în timp cu multă atenție și iubire pentru fiecare copilaș în parte. Doar având o relație bună cu fiecare, poți consolida legătura care se formează între ei.

Alte povești cu și despre doi copii găsești aici.

Mă găsești și pe Facebook și Instagram.

1 comentariu

  1. Un parinte trebuie sa-si inteleaga copiii, mai ales atunci cand este vorba de relatii. Dragostea pe care o arati pentru fiecare copil in parte si eforturile tale de a-i sustine sa-si descopere sentimentele si de a-i lecui de presiunile sociale i-au oferit lui baietelul tau putinul spatiu necesar pentru a se exprima si a se elibera. Exemplele tale si incurajarile adresate ii vor fi de ajutor in intelegerea adevaratei valori a unei relatii de fratie si pentru schimbarile ce vor avea loc in timpul asumarilor si responsabilitatilor lor. Este admirabil sa vezi cat de bine ai reusit sa gestionezi aceasta situatie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.