E dimineață și nu te simți prea grozav. Inima îți bate tare. Te uiți neliniștită la ceas. Cele cinci minute par cele mai lungi din viața ta. Respiri adânc și îți faci curaj. Te uiți la test. Cea de-a doua liniuță apare palidă. O pozezi rapid de frică să nu dispară. Respiri sacadat. Liniuța nu dispare. E acolo, de azi pentru totdeauna. Corpul ți se inundă de o mie de senzații și mintea de tot atâtea gânduri. Acum, în clipa asta, ești doar tu și minunea din tine. Pentru tot restul lumii nimic nu s-a schimbat, pentru tine însă, s-a schimbat totul. Respiri adânc din nou și mergi să îl anunți. Până azi era soțul tău minunat, dar de azi e tată.
Te pregătești intens pentru momentul nașterii. Treizeci și ceva de săptămâni au trecut fulgerător de repede. Te gândești doar la momentul acela, la dureri, la toate lucrurile neprevăzute care se pot întâmpla. Sosește ziua mult așteptată și totul se întâmplă atât de repede. Și îți strângi minunea la piept. Cel mai frumos miros de pe pământ îți inundă nările. Ești atât de mândră! Te simți atotputernică. Ai făcut un om!
Apoi ajungeți acasă. Micul om e atât de firav și are nevoie de tine tot timpul. Și plânge des. Nu reușești să îi întelegi plânsul. Ești atât de obosită. Uterul ți se contractă și sânii se fac ca pietrele. Te dor atât de tare. Realizezi că nu ai citit prea multe despre alăptat, sau despre orice altceva. Te-ai gândit atât de mult la naștere. Acum ești din nou doar tu și puiul tău în noapte. Încerci să îl faci să mănânce. Adoarme la sân. Îl pui în pătuț și plânge iar. Te cuprinde disperarea. Sânii te dor tot mai tare. Nu ți-ai închipuit niciodată că alăptarea poate să fie mai grea decât nașterea. E ceva atât de firesc. Toate mamele din parc fac asta să pară atât de ușor. Și totuși tu nu reușești.
Într-un moment de luciditate decizi să ceri ajutor. Suni un consilier în alăptare sau poate o prietenă care a trecut prin asta. Ești puternică și treci peste primele momente grele.
Apoi vin altele. Colici, dinți și pusee de creștere. Prima regresie a somnului te lovește din plin. Oboseala te compleșește și simți că te prăbușești. Te cerți cu soțul tău din nimicuri. El nu mai știe cum să te ajute. Filmele și cărțile cu final fericit nu vorbesc despre asta. Nici pozele de pe Facebook nu dezvăluie nimic. Doar fericire peste tot. Simți că toți ceilalți știu un secret care ție îți e ascuns.
Cauți din nou ajutor. Și găsești. Grupuri și comunități de super mame. Femei atât de puternice care știu exact prin ce treci. Nu există eliberare mai mare decât să citești exact ceea ce simți tu scris de alte mâini. Atâtea povești și atâtea soluții există în jurul tău. Trebuie doar să le găsești.
Comunitatea în care mi-am găsit eu armata de super mame se numește „LaPrimulBebe”
LaPrimulBebe este cea mai relevantă comunitate online destinată mamelor cu studii, implicate profesional, independente financiar, dornice de dezvoltare personală, respectuoase și empatice. Cu 150.000 membri, activăm în 23 județe, în care aveam filiale locale, adică grupuri județene LaPrimulBebe.
Comunitatea LaPrimulBebe este singura comunitate din România numită de Facebook USA una dintre cele mai de impact 100 de comunități online din lume, și premiată cu o bursă de un an de zile de învățare alături de echipa lor din Silicon Valley.
Misiunea LaPrimulBebe este oferirea unui spațiu online empatic, de încredere, educat, în care mamele primesc sprijin informațional și emoțional în primii ani după naștere.
Curaj, mami! Nu ești singură. Pentru orice dificultate ai întâmpina, există ajutor. Trebuie doar să îl cauți. Există consilieri în alăptare. Eu am avut plăcerea să lucrez cu o persoană minunată, Carmen Bianca Chețan.
Bianca este medic, educator prenatal certificat Lamaze, Consultant în Alăptare și Lactație Certificat Internațional (IBCLC) – cod L-152483, Consultant alăptare în cadrul clinicii Novogyn, formator acreditat ANC. Face parte din comunitatea BurticiFericite.
Există de asemenea consilieri specializați în somnul copilului. Nu am o recomandare, întrucât nu am apelat la serviciile unuia, dar te încurajez să o faci dacă simți nevoia.
Viața de mămică este minunată. Trebuie doar să te înarmezi cu resursele necesare ca să îi faci față.
Cu drag, Ioana.