Idei, trucuri și secrete

Rețeta rapidă care mă salvează atunci când nu am timp pentru gătit: somon cu orez negru

Una dintre marile provocări pe care le-am întâmpinat de când bebe a început să mănânce diversificat a fost adaptarea meselor noastre pentru a îndeplini nevoile lui. Întrucât peștele e foarte sănătos și necesar pentru dezvoltarea armonioasă a celui mic, am ales să împărtășesc cu voi această rețetă de somon cu orez negru pe care noi o îndrăgim mult și o gătim săptămânal.

Somonul  este bogat în vitamina B1, B2, B3, B6, B12Vitamina A și vitamina D, însă ceea ce îl face foarte valoros este conținutul ridicat de Omega-3. Studiile arată că asupra bebelușilor efectele sunt semnificative, ajutând la dezvoltarea sistemului nervos. Consumul de somon ce îmbogățește alimentația cu Omega-3 sub formă de EPA și DHA (acizi grași), ajută puterea de concentrare, îmbunătățește vederea și stimulează inteligența.

Somonul este și o sursă excelentă de proteină completă, astfel îmbunătățește sistemul imunitar, reglează sistemul digestiv, îmbunătățește sănătatea oaselor și reduce riscul de cancer de colon. Somonul este bogat și în minerale precum sodiupotasiucalciu, oligoelemente precum iodfosforfier, care ajută la buna funcționare a organismului. Altă substanță nutritivă, deloc de trecut cu vederea, este seleniul care previne inflamarea articulațiilor precum și anumite tipuri de cancer. În plus, datorită efectului său antioxidant, asigură sănătatea sistemului cardiovascular. (Sursa: diversificare.ro)

Am ales să combinăm somonul cu orez negru. Ne place mult gustul și textura acestuia și nu ne lipsește niciodată din cămară. Eu comand o dată la câteva luni 2-3 pungi de orez de la Biosano unde am gasit cel mai bun preț pe kilogram.

Prin modul de preparare mă asigur că avem o masă gustoasă și hranitoare, potrivită și pentru un bebeluș.

Ingrediente pentru 2 porții de somon cu orez negru

  • 600 g somon 
  • 1 cană orez negru 
  • 10 g capere 
  • 50 g unt
  • 5 linguri parmezan 
  • sare
  • piper
  • 2 căței de usturoi

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 45 minute

Instrucțiuni

Orezul negru are nevoie de 40-45 de minute de fierbere, așa ca am început cu el. Pentru o cană de orez, eu folosesc 3 căni de apă. Se poate pune si mai puțină apă, dar nouă ne place mai bine fiert ca să nu fie greu de consumat pentru copil. Când apa ajunge la temperatura de fierbere, adaug orezul și îl las să fiarbă la foc mic spre mediu.

Trec apoi la pregătirea somonului. Am utilizat o tavă antiaderentă, dar în trecut am pregatit peștele și în vas de sticlă termorezistentă. Ung peștele cu puțin ulei de măsline și apoi îl condimentez cu sare, piper și puțin usturoi. Pun peștele la cuptorul preîncalzit la 200 de grade celsius pentru 20-25 de minute, în funcție de grosimea fileului.

După ce orezul absoarbe aproape toată apa, adaug câteva bucățele de unt. Amestec orezul până se topește tot untul și scot câteva linguri de orez pentru bebe înainte să condimentez.

După ce pun deoparte orezul copilului, adaug sare și piper. Ingredientul final e parmezan răzuit, pentru un plus de savoare.

Peștele e gata și miroase minunat. Îl servim alături de capere și uneori de un vin rose demisec.

somon cu orez negru

Aleg cu grijă pește și pentru copil. Mă asigur că nu are oase și evit partea superioară care e condimentată.

somon cu orez negru pentru bebe

Poftă bună oameni mari și mici!

Alte idei, trucuri și secrete găsești aici.

Cu drag, Ioana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.