Creta
Idei, trucuri și secrete

Vacanță în Creta cu doi copii sub trei ani

Ne-am întors de câteva zile din Creta. A fost primul concediu de când suntem patru. Am făcut câteva ajustări ca să reușim să ne relaxăm toți și să ne bucurăm de vacanță.

Tot din același motiv am luat ceva foarte important cu noi: bunicii!

Cum am planificat vacanța în Creta

Creta a fost pentru noi o destinație neplanificată și destul de nepotrivită pentru ce aveam nevoie. Am ajuns acolo datorită companiei aeriene Bluair care ne-a anulat zborul spre Cipru.

Am fost anul trecut cu Edi care avea un an și opt luni în Ayia Napa și am fost cuceriți total. Ne-am dorit tare mult să ne întoarcem. Zborul este scurt și plaja și apa sunt minunate.

Apa și plaja în Ayia Napa, Cipru

Planificarea fiecărui concediu în care mergem începe cu biletele de avion. Preferăm să mergem pe cont propriu, nu prin agenție. Soțul meu a găsit bilete de avion la un preț foarte bun de black friday. Biletele au costat undeva la 1500 de lei pentru 4 adulți și doi copii cu două bagaje la cală. Ne-am bucurat și am început să ne uităm după cazare. Rezervăm de obicei prin booking cu opțiunea de free cancel-ing ca să avem flexibilitate.

Blueair ne-a schimbat planurile

La câteva săptămâni după achiziție am primit un e-mail de la Blueair care ne anunța că zborul direct Cluj Larnaca s-a anulat. Puteam alege un alt zbor cu o escală la București care transforma zborul nostru de 2 ore în unul de 14 ore. Aveam opțiunea de a schimba destinația sau de a cere rambursarea banilor. Citind în mediul online și despre experiențele altora, am ajuns la concluzia că e mai bine să schimbăm destinația pentru că șansele de a primii banii înapoi erau practic nule. Sunt oameni cu procese pe rol, care așteaptă de ani întregi să fie despăgubiți de compania aeriană.

Așa că am schimbat destinația. Sigurul zbor direct, sub 3 ore, pe care îl aveau cei de la Blueair din Cluj era spre Creta, aeroportul Heraklion. Am luat biletele apoi am început să căutăm cazare, lucru care s-a dovedit a fi foarte frustrant.

Creta este frumoasă, dar nu este potrivită pentru bebeluși și copii atât de mici. Cel puțin nu partea de insulă în care se află aeroportul pe care am aterizat noi.

Ce face o destinație să fie potrivită pentru copii mici și bebeluși?

Sunt câteva elemente care fac diferența între o vacanță reușită cu cei mici și una mai puțin reușită. Ce contează pentru noi:

  • Apropierea de plajă

Copiii au programe de somn diferite. Singur șansă de a ne bucura de câteva ore pe zi la plajă e să avem plaja aproape. Sara are 8 luni și are două somnuri pe zi. Primul este de la 10:30 până 12:00 și al doilea e de la 15:00 la 16:00. Edi are 2 ani și 8 luni și doarme o singură dată la prânz de pe la 13:00.

Cea mai comodă varianță este găsirea unui hotel cu plajă proprie. Dacă asta nu e posibil, căutăm zone cu mai multe plaje la maxim 20 de minute cu mașina și închiriem mașină pentru tot sejurul.

  • Plajă cu nisip și intrare lină, fără valuri mari

Plaja e foarte importantă pentru copilul mai mare. Nisipul și apa mică îl pot ține ocupat pentru multe ore. De obicei cumpărăm o umbrelă și ne așezăm unde dorim.

  • Cazare cu demipensiune, full board sau all inclusive

All inclusive e varianta cea mai bună când ai copii. Sigur, e minunat să experimentezi, să descoperi taverne și restaurante cu tot felul de bunătăți, dar suntem într-o etapă a vieții noastre în care ne adaptăm. Copiii nu au răbdare să aștepte după mâncare. Cel mai comod și rapid e ca mâncarea să te aștepte gata făcută când ajungi la masă.

  • Piscină

Vremea e imprevizibilă. În zilele cu vânt și valuri mari, piscina hotelului este o binecuvântare. Preferăm să rezervăm cazări care au piscine.

Ce am ales și cum ne-am descurcat cu programul copiilor

După cum spuneam și mai sus, a fost o căutare îndelungată. Inițial am rezervat un Hotel all inclusive în Kalyves, cu plajă privată și tot ce ne doaream. Dar din păcate transferul de la aeroport era foarte lung (mai mult de 3 ore) și ne costa mai mult decât dacă închiriam o mașină. Așa că am rezervat un hotel all inclusive la 30 de minute de aeroport și am închiriat o mașină.

Hotelul se numește Hersonissos Village și datorită poziției are o priveliște frumoasă.

Programul de somn al copiilor l-am ajustat ca să reușim să mergem în fiecare zi la câte o plajă. Trezirea la 7:00, micul dejun la 7:30 și pe la ora 9:00 eram deja pe plajă. Sara dormea primul somn în cărucior pe plajă de la 10:30 la 11:30. Apoi o trezeam și mai intra în mare cu noi sau se juca în piscina mică cu apă încălzită de la soare. La 12:30 ne întorceam la hotel și luam prânzul.

Întârziam puțin somnul lui Edi până la ora 14:00 și îi culcam pe amândoi deodată până pe la 15:30. Apoi de la 16:00 ieșeam la piscină până pe la 18:30 când era cina.

Concluzii

Deși condițiile nu au fost ideale, am reușit să avem o primă vacanță reușită în formula de patru. A fost prima dată când am dormit toți în același pat. Pentru mine asta a fost minunat, deși aveam mereu câte o mânuță pe cap și câte un picioruș în gât.

Alte idei, trucuri și secrete găsiți aici.

Mă găsești și pe Facebook și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.