înscrierea la grădiniță
Idei, trucuri și secrete

Atenție! Informații utile pentru înscrierea la creșă sau grădiniță

Dacă și pentru voi urmează înscrierea la creșă sau grădiniță, articolul acesta vă poate fi de ajutor.

Update: Înscrierile la grădiniță și creșă încep pe 15 iunie 2023, iar reînscrierile pe 6 iunie, potrivit ordinului de ministru publicat în Monitorul Oficial.

Proiectul de metodologie pentru înscrierea copiilor în învățământul preșcolar și antepreșcolar e încă în dezbatere publică, deși înscrierea trebuia să înceapă în 6 iunie.

Conform reprezentanților creșelor cu care am discutat la ziua porților deschise data s-a modificat și înscrierea va începe in 15 iunie, dar informația nu este confirmată pe site-ul ministerului învățământului.

Un articol edupedu confirmă ceea ce susțin coordonatorii creșelor.

Cum se face înscrierea?

înscrierea la creșă sau la grădiniță

În cazul înscrierii la creșă sau grădiniță, părintele are posibilitatea înregistrării a trei opțiuni în cererea-tip de înscriere, conform metodologiei pusă în dezbatere publică pe 3 mai.

Care sunt criteriile de departajare din metodologia care se află în dezbatere publică?

Criterii de departajare pentru înscrierea la creșă

Alin. 2. Criteriile generale de departajare pentru înscrierea la creșă, inclusiv pentru cele pentru care autoritatea publică locală are statutul de fondator și care au solicitat includerea ofertei de școlarizare în aplicația informatică utilizată pentru înscriere, sunt următoarele:

a) copilul are vârsta de 2 ani împliniți la începutul anului școlar;
b) domiciliul copilului/locul de muncă al unuia dintre părinți este situat în apropierea unității de învățământ unde părintele depune cererea de înscriere;
c) ambii părinți ai copilului lucrează/părintele prezintă adeverință de reîntoarcere la serviciu, în termen de 30 de zile de la data înmatriculării sau părintele copilului nu beneficiază de indemnizație pentru creșterea și îngrijirea copilului;
d) cel puțin unul dintre părinți/reprezentanții legali ai copilului urmează o formă de învățământ la zi;
e) existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți;
f) existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
g) cel puțin unul dintre părinți/reprezentanții legali ai copilului se încadrează în una dintre situațiile: (i) pensionat în conformitate cu prevederile legale; (ii) cu certificat de handicap; (iii) șomer, în căutarea unui loc de muncă, cu documente doveditoare de la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă;
h) părintele copilului are un alt copil minor aflat în întreținere (până la nivelul clasei a IV-a a învățământului primar).

Criteriul vârstei de 2 ani

Fetița mea împlinește 2 ani în noiembrie, adică după data începerii anului școlar. Având în vedere faptul că eu trebuie să mă întorc la muncă, nu avem creșă în proximitate și are și alergii alimentare, lucru care ne obligă să optăm pentru o creșă cu bloc alimentar, șansele ei de a prinde un loc sunt aproape nule.

Am trimis mail-uri către toate adresele oficiale pe care le-am găsit și am primit și un răspuns din partea doamnei Viorica Preda, inspector general la Ministerul Educatiei:

Buna ziua!

In metodologie, la solicitarea mai multor părinți, va fi stipulată prevederea cu privire la această situație. Așadar, copiii care împlinesc 2 ani până la sfârșitul anului calendaristic vor avea prioritate, acesta fiind primul dintre criteriile generale.

Cu aleasă prețuire,

Viorica Preda

Așadar, am speranța că măcar acest criteriu va fi regândit.

Criterii de departajare pentru înscrierea la grădiniță

Copiii cu vârste între 3 și 6 ani pot fi înscriși în grădinițe, prin depunerea unei cereri la unitatea de învățământ aleasă, pe locurile libere rămase după operațiunea de reînscrieri.

Alin. 3 Criteriile generale de departajare care se aplică în situația prevăzută la alin. (1) pentru
nivelul preșcolar sunt următoarele:

a) copilul are vârsta de 4 sau 5 ani împliniți la începutul anului școlar;
b) domiciliul copilului/locul de muncă al unuia dintre părinți este situat în apropierea unității de învățământ unde părintele depune cererea de înscriere;
c) cel puțin unul dintre părinți/reprezentanții legali ai copilului urmează o formă de învățământ la zi;
d) existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți; situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți;
e) existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
f) ambii părinți ai copilului lucrează sau cel puțin unul dintre ei se încadrează în una dintre situațiile: (i) pensionat în conformitate cu prevederile legale; (ii) cu certificat de handicap; (iii)
șomer, în căutarea unui loc de muncă, cu documente doveditoare de la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă;
g) existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;
h) existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă, în anul școlar pentru care se face înscrierea.

Proiectul aflat încă în dezbatere publică e disponibil aici

Alte idei, trucuri și secrete găsiți aici.

Mă găsești și pe Facebook și Instagram.

Imagine de Erich Westendarp de la Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.